Keitäs me olemme?
Olemme vuonna 2022 perustettu viikinkiajan (900-1100) elävöitys- ja miekkailuseura Jyväskylästä.
Toimimme Keski-Suomessa, mutta jäseniä on ympäri Suomen. Toimintamme koostuu viikottaisista miekkailutreeneistä, kesään painottuvista elävöitystapahtumista sekä käsityöpajoista. Joukossamme on paljon kamppailulajien taitajia, historian tuntijoita sekä artesaaneja.
Palkkakorppien [Gildihrafn] tunnus on seuran nimeä mukaillen perunin kirveen muotoon tyylitelty okranvärinen korppi sinisellä taustalla. Odinin viestinviejä on viisas ja varovainen erämaiden asukki, haaskalintu ja kiiltävien esineiden kerääjä.
Miksi harrastajaksi meille?
Palkkakorpit on monipuolinen ja vahvan yhteisöllinen seura josta ei puutu menoa tai meininkiä. Meillä harrastat juuri kuten itse haluat: etänä tai paikan päällä, historiallisesti tai modernisti, rennosti tai kilpaillen. Emme ota itseämme turhan vakavasti ja meillä hauskanpito hyvässä seurassa on aina ykkösasia.
Puisen pilipalimiekan sijaan käytät kanssamme ensimmäisestä päivästä lähtien oikeaa terästä. Lisäksi kattava varusvarastomme pitää huolen siitä että jokainen taistelu on uniikki elämys.
Mitä on viikinkimiekkailu?
Viikinkimiekkailu on urheilumiekkailun muoto jossa taistellaan tylsin varhaiskeskiajan asein. Lajilla on useita eri tyylisuuntia, mutta korpit harjoittelevat pääasiassa laajat osuma-alueet sallivalla Eastern-tyylillä. Viikinkimiekkailua voidaan harjoittaa monin eri tavoin, esimerkiksi kaksintaisteluina, kaikki vastaan kaikki -periaatteella, siltasotana tai massiivisina linjataisteluina. Vaikka yhteenotot näyttävät päällepäin hurjilta, lajin ehdoton kulmakivi on luottamus kunkin harrastajan kykyyn taistella turvallisesti. Tämä luottamus ansaitaan kokemuksen ja harjoittelun kautta.
Aseet ja varustus
Rautakauden aseistus on monenkirjavaa, ja kotoperäisten välineiden lisäksi etevinä kauppamiehinä tunnetut viikingit käyttivät paljon kaukomailta tuotettuja astaloita. Perusvarusteisiimme kuuluu suora yhden käden miekka, kirves, sapeli, väkipuukko (seax), keihäs sekä isompi tanskalaiskirves. Myös kilpi on oleellinen osa viikinkimiekkailua, ja käytössämme on halkaisijaltaan 60-100 cm pyöreitä kilpiä.
Puhtaaseen miekkailuun modernit HEMA- tai Motocross-suojat ovat riittävä varustus. Elävöitystoiminnassa muovisuojat peitetään aikakauteen sopivalla vaatetuksella, ja niiden lisäksi käytetään autenttista teräskypärää sekä paksuja rukkasia. Halutessaan soturit voivat myös hankkia nahkaisia käsivarsisuojia, rengaspanssareita tai lamellaarihaarniskoja. Koristeellisten välineiden hankkiminen on erittäin suotavaa, sillä kehuminen ja ihastelu kuuluu lajiin!